Fota ödetorp

En sak som kommit att bli väldigt populärt är att fotografera gamla öde hus och torp och sedan lägga ut det på sociala medier eller på en egen hemsida. Men hur hittar man de gamla husen, och får man verkligen gå in i dem hur som helst? Här får du några tips och saker att tänka på.

Tre sätt att hitta gamla hus

Det finns givetvis fler sätt men jag väljer att dela med mig av de tre som jag vet fungerar bäst för mig. Oavsett metod så krävs en del tålamod, och att vara medveten om att också få många "nej" till svar.

  • Använd Google Maps: Genom att använda dig av satellitbilder kan du se gamla vägar, skogsbryn som ser annorlunda ut eller annat som avviker. Zooma in och med lite tur så finns där ett gammalt hus. 
  • Fråga de som bor i området: Ute på landet finns det öde hus lite överallt. När jag var runt och letade en gång frågade jag ett par killar som höll på att byta fönster i Lidköping och de visste att de fanns två tre hus i närheten. 
  • Följ gamla vägar: Hitta små vägar och följ dem till de tar slut. Många gånger finns det ett hus i slutet av vägen dit ingen har hittat på länge. 

Saker att tänka på

Alla hus ägs av någon, att gå in utan tillstånd är inbrott! Om en dörr är öppen och du väljer att kliva in - RÖR INGENTING! Låt allt ligga där det ligger och ta bara foton på det. Om du vet att det finns bebodda hus i närheten gå dit och fråga först. Visa gärna bilder på hus du besökt innan så de vet att du inte är där för att förstöra. Lycka till!

28 Feb 2022