Vilken kamera ska du köpa?

Försöker du bestämma vilken kamera du ska köpa?  Från actionkameror och resekompaktor till spegellösa modeller och flaggskepp i fullformat, det kan vara svårt att veta vad du ska satsa på.

Att välja rätt typ av kamera kan vara svårt. Med så många format som erbjuds, som spänner över ett så brett utbud av budgetar och funktioner, är det lätt att bli överväldigad av valmöjligheter. För att hjälpa dig att begränsa alternativen ska jag dela med mig av lite tips och råd.

Räcker det med din smartphone?

Det är ingen hemlighet att smartphonefotografering har kommit med stormsteg under det senaste decenniet. De bästa smartphones kan ta bilder såväl som alla vanliga peka-och-skjut, plus deras anslutning gör att det är enkelt att dela dina bilder direkt till sociala medier.

De bästa mobilalternativen levereras nu med flera objektiv för att passa alla typer av fotograferingsscenarier. iPhone 13 Pro, till exempel, har tre linser, var och en dedikerad till en annan scen: förutom huvudsensorn finns det en ultravid och en teleobjektiv. Detta innebär att du får en hel del mångsidighet från en enhet som fortfarande lätt kan glida ner i fickan.

Dessutom använder de bästa smartphones idag AI-smart för att förbättra dina bilder automatiskt, oavsett om det är porträttlägen för att fotografera skarpa profiler eller nattinställningar som låter dig ta skarpa, ljusa bilder efter mörkrets inbrott. 

Så beroende på vad du ska fota, så kan en smartphone duga bra. Det passar bäst för dig som tar kort för sociala medier.

Ska du satsa på en actionkamera?

Om ditt mål är att fånga livets äventyr på video kanske du vill titta på en actionkamera istället för en vanlig kompaktkamera eller smartphone.

De bästa actionkamerorna är byggda tillräckligt tåliga för att tåla fall, damm och dunkningar. De är robusta men enkla att använda. De flesta kommer med fästen som gör att du kan fästa dem på alla möjliga saker, från styre och hjälmar till bilinstrumentbrädor och till och med dina husdjur. Oavsett vad du väljer att använda den till bör en bra actionkamera hjälpa dig att ta bilder under förhållanden som skulle förstöra normala kameror.

De flesta actionkameror kan spela in 4K-video av god kvalitet genom ett vidvinkelobjektiv med fast brännvidd. Många är helt vattentäta, men vissa levereras fortfarande med ett separat vattentätt hus för att gå djupare under vågorna. De bästa actionkamerorna är små och lätta nog att inte komma i vägen, enkla att använda och robust byggda.

GoPro är det största namnet inom actionkameror och dess regelbundet uppdaterade utbud av Hero-modeller visar allt som är bra med formatet. De är gjorda för att överleva ganska extrema förhållanden, men deras pekskärm och knappgränssnitt gör att de är lätta att kontrollera. GoPro-kameror kan också spela in högupplöst video, med klassledande bildstabilisering för att hålla snabba bilder jämna och stabila. Dessutom har de en rad förinställningar och lägen för filmisk kreativitet, samt utmärkta anslutningsmöjligheter för enkel redigering och uppladdning.

Extremsportentusiaster drar sig naturligtvis till actionkameror för att fånga deras äventyrliga sysselsättningar, men de har många andra användningsområden. Actionkameror är ofta gynnade av vloggare, till exempel på grund av deras portabilitet, flexibilitet och användarvänlighet. De kan också användas för att ta bilder i bilen som en instrumentbräda, eller fästa på nästan vad som helst. 

Ska du satsa på en DSLR kamera?

DSLR-kameror anses inte längre vara det banbrytande valet för seriösa fotografer: med den snabba utvecklingen av spegellösa modeller är dessa nu det bästa alternativet om du vill ha en högpresterande kamera. Men det finns fortfarande mycket att säga om DSLR-formatet.

Förutom stora sensorer för överlägsen bildkvalitet och utbytbara objektiv för oöverträffad mångsidighet, erbjuder DSLR-kameror också en fundamentalt annorlunda användarupplevelse. DSLR-kameror är kända för sina större kroppar, som har tjocka, ergonomiska grepp som är bekväma och förlåtande att använda. De har också optiska sökare som låter dig se genom kamerans lins medan du bildar in, samt överlägsen batteritid. Plus att de bästa DSLR-kamerorna har sensorupplösningar för att konkurrera med de bästa spegellösa alternativen.


DSLR-kameror är fortfarande ett utmärkt val även för studenter. Det finns många instegsalternativ som erbjuder en prisvärd väg till DSLR-fotografering. Eleverna tycker ofta att det större greppet och de tillgängliga kontrollerna gör det lättare att utforska de grundläggande principerna för fotografering, medan manuella inställningar och flera förinställda lägen gör att du till ett överkomligt pris kan experimentera med mer kreativ fotografering allt eftersom dina färdigheter förbättras.

Möjligheten att byta lins öppnar också en ny värld av möjligheter. DSLR-kameror levereras vanligtvis med ett "kit"-objektiv som är utformat för att täcka en rad vardagliga fokuslängder. Därifrån kan du diversifiera baserat på din stil av fotografering. Det kan betyda ett telefoto för safaribilder, en supervidvinkel för enorma landskap, ett makroobjektiv för extrema närbilder eller ett snabbt primeobjektiv för skarpa gatubilder i svagt ljus med dramatiskt skärpedjup.

Passar det bättre med en spegellös kamera?

Spegellösa kameror håller snabbt på att bli det valda formatet för både entusiaster och experter. Precis som DSLR-kameror har de stora sensorer och stöd för utbytbara objektiv. Men de är också mer kompakta och tenderar att leverera mer avancerad prestanda och anslutningsmöjligheter.

Som namnet antyder finns det ingen spegel inuti en spegellös kamera. Det betyder att de kan göras både mindre och lättare än sina tjocka DSLR-kusiner. Det betyder också att spegellösa modeller, istället för optiska sökare, ofta förlitar sig på elektroniska motsvarigheter för inramning. Dessa är vanligtvis små, skarpa och ljusa OLED-paneler som visar dig bilden när du tar den, snarare än den riktiga analoga scenen framför dig.

Många billigare modeller kommer inte med en sökare alls, vilket innebär att du måste använda den bakre skärmen. Detta kan vara en nackdel i vissa scenarier, men förbättringar av pekskärmstekniken innebär att många spegellösa modeller nu har sömlösa gränssnitt som kommer att vara bekanta för smartphonefotografer.

Spegellösa kameror finns i en mängd olika stilar. Du kan hitta relativt prisvärda alternativ för nybörjare som är designade för portabilitet och användarvänlighet, med kreativa lägen för att hjälpa nybörjare att lära sig fotografering. Du hittar också spegellösa kameror som är dedikerade till video, med många välkända vloggare som använder spegellösa modeller för att spela in skarp 4K-video (och bättre). Några av de senaste alternativen tillåter dig till och med att livestreama bilder via Wi-Fi.

De mest sofistikerade och dyra spegellösa kamerorna har fullformatssensorer och enastående prestanda, med supersnabb och exakt autofokus, såväl som blixtrande snabba serietagningshastigheter och enorma upplösningar. Dessa flaggskeppskameror är inte billiga, men de representerar framtiden för fotografi, där de flesta tillverkare lägger sin tid och utvecklingsbudget på att leverera bättre och bättre spegelfri teknik.

8 Mar 2023